Hull og tannråte

Hull og tannråte

Hull i tennene forekommer når bakterier, sammen med karbohydrater og nedsatt pH virker på tennene over tid. Tannråte forekommer. Utilstrekkelig hygiene kan føre til dette- men faktorer som spyttet, normal bakterieflora i munnen og andre helsetilstander vil påvirke. Små hull kan det være vanskelig å kjenne, de er ikke vonde, og oppdages ofte bare ved rutinekontroll.

Symptomer

Hull i tennene kan gi symptomer som ising ved inntak av kald eller varm mat og drikke. Hevelser kan forekomme. Ømhet i tann ved berøring, den kan også banke eller pulsere. Tannpine.Behandling

Valg av behandling avhenger av hullets størrelse. Jo lenger tid det går, jo større blir hullet og jo mer omfattende kan behandlingen bli. Et lite hull (begynnende hull) som kun er i emaljen kan forebygges og forsøkes stanses ved pensling med fluor og hygiene instruksjon (pussing, tanntråd og fluorbruk). Er hullet større må det fjernes og erstattes med en fylling. Store hull, der en stor mengde tannsubstans er tapt anbefales å erstattes med en krone – denne vil gi en bedre prognose for tannen over tid.

Har hullet blitt så stort at det når tannens nerve, må tannen rotfylles eller ekstraheres/trekkes.