Tannlegeskrekk

Tannlegeskrekk

Du er ikke alene, mange føler akkurat det samme som deg. Vi ønsker å hjelpe deg og er her for deg. Vi gir deg tiden du trenger. Behandlingen vil foregå smertefritt og på en sikker, skånsom og empatisk måte. Hos oss er det du som har kontrollen.

 

Tannlegeskrekk er et utbredt samfunnsproblem, ca. 20% av befolkningen har tannlegeskrekk eller odontofobi.  Årsakene som har skapt dette kan være mange, bla. tidligere opplevelser fra skoletannlegen eller fra voksen alder. Mangel på kommunikasjon mellom behandler og pasient, trygghetsfølelse, empati, å miste kontrollen over sin egen kropp og redsel for sprøyter eller smerter.

Tannlegeskrekken kan føre til at man uteblir fra regelmessig kontroller som videre kan føre til at pasienten utsettes for unødvendige smerter i munnen og nedsatt tannhelse.

Vi ønsker så gjerne å hjelpe deg- vi ønsker å hjelpe deg slik at du kan gå igjennom rutinekontroller og ikke måtte gjøre noe behandling. Vi ønsker å snu det- vi ønsker at du skal slippe å grue deg- vi ønsker å få et positivt lys over dette for deg.

 

Første time settes vanligvis opp for en samtale med tannlegen. Her kartlegges det hva som gjør det vanskelig for deg å gjennomføre tannbehandlingen. Vi legger opp en plan etter dine ønsker. Ved første time skjer det vanligvis ikke noe behandling – kun planlegging og undersøkelse med bilder- hvis pasienten er komfortabel med dette. Tillitt setter vi høyt. Tannlegen stopper med en gang du gir tegn til det. Ofte avtales et tegn på forhånd. Alle behandlinger kan settes på vent eller avsluttes.

Vi pleier vanligvis å forklare hva vi gjør/skal gjøres underveis slik at du får mest mulig kontroll over hva som skal skje/hva vi skal gjøre (ønskes ikke dette gir du bare beskjed).


Beroligende tabletter

Dette er en type tabletter som er angstdempende. De egner seg for engstelige pasienter eller pasienter med tannlegeskrekk - som har vanskeligheter med å gjennomføre tannbehandlingen. Ønsker du dette- gi beskjed til tannlegen. Tablettene gis senest 30 min før timens start.