Snorking og søvnapne

Snorking og søvnapne

Søvnapné er en diagnose for anstrengt pust eller jevnlig pustestans mens man sover.

Selv om man ikke alltid husker det dagen etterpå fører pustestansen til at man våkner flere ganger gjennom natten. Snorking kan være et symptom på søvnapné, men kan også oppstå pga. delvis blokade av luftpassasje. Omtrent 40% av befolkningen i Norge snorker om natten.

Hvordan behandles det?

Snorking og de aller fleste former av søvnapné kan behandles hos oss med en spesialtilpasset snorkeskinne eller søvnapné skinne som man sover med om natten.

Vi henviser deg til en søvnklinikk dersom grundigere utredning trengs. En søvnmåling gjennomføres her som gir svar på om pustestansen styres av hjernen (obstruktiv og sentral søvnapné). Det registreres også hvilken stilling man ligger i under pustestansen.

 

Når man skal lage en snorkeskinne/apnéskinne gjennomføres en bittregistrering som gjør at man kan lage skinnen på en måte som åpner svelget mest mulig. Oppfølging følger i ettertid. Ved behov også ny søvnundersøkelse med skinnen for å sikre god effekt av den.

 

Sliter man med snorking og søvnapné kan det behandles på ulike måter. Mulige behandlinger er også vektreduksjon og CPAP – maske som hjelper deg å puste hele natten. Ved moderat søvnapne kan snorkeskinner brukes. En snorkeskinne består av en over- og underkjeveskinne som er spesialtilpasset deg. Den vil styre underkjeven fram, slik at vevet og musklene i svelget strammes og tungen holdes på plass foran luftveiene menst man sover. Strammingen av svelget hindrer også at pustingen setter det myke vevet i bevegelser som er en årsak til snorking.Hvorfor snorker jeg / sover jeg dårlig?

Obstruktiv søvnapné (OSA) er en livslang søvn-pusteforstyrrelse som kan påvirke søvnen, helsen og livskvaliteten din. Det kan være belastende for deg selv, men også for din partner.

Når man sover slapper musklene i kroppen av, også de som styrer tungen og svelget. Det myke vevet bak i svelget kan sige ned og føre til at luftveiene blir blokkerte. Hjernen sender da ut signaler til kroppen for å hindre kvelning (dette merker man ikke). Pustingen fortsetter igjen med gjesping etter luft og dermed oppstår høylytte lyder av snorking.

 

Føler du deg ofte trøtt og lite uthvilt om morgenen, er dagtrett og konsentrasjonsvansker kan dette være tegn på OSA. Ta gjerne testen på sovnapne.no for å se om du kan ha søvnproblemer eller prat med oss for en vurdering.

  1. Normale luftveier
  2. Luftveier for en som snorker. Det skapes vibrasjoner som gir snorkelyd
  3. Luftveier til en som har OSA. Man stoper å puste i noen sekunder, før man gaper etter luft

Hvordan er prosessen for laging av skinner?

Ta kontakt med oss for timebestilling slik at vi kan vurder om behandling med skinne vil kunne hjelpe deg. Det tas avtrykk av over og underkjeven, samt nøyaktig bittregistrering. Dette sendes til tanntekniker som lager skinnen. Neste gang du kommer kontrolleres det at alt passer og stemmer. Du får veiledning og instruksjon i hvordan ta den ut og inn, renhold, straming og oppbevaring.