Rotfylling

Rotfylling

En rotfylling utføres når nerven er død eller har blitt utsatt for en skade. En skade eller påkjenning kan være dype hull og fyllinger, slag mot tannen, sprekker/frakturer eller tanngnissing. Bakterier er da å finne i deler eller hele nerven.

Gjør det vondt?


Ikke vær redd for at behandlingen skal bli vond. Vi setter ofte lokalbedøvelse og du skal ikke kjenne noen ting under behandlingen. Av og til kan hele nerven være død og da er behandlingen smertefri selv uten bedøvelse. Dette ser tannlegen og gir deg god informasjon om.


Hvordan merker man at tanna må rotfylles?


Ofte merker man ingen tegn til at tannen må rotfylles før man tar et røntgenbilde hos tannlegen.

Andre ganger kan tannen gi symptomer som ømhet, banke, pulsere, kraftig ising, hevelse og ordentlig tannverk. Har nerven i tannen dødd kan også fargen på tannen endre seg noe med tiden.


Selve utførelsen


Rotfyllingen utføres vanligvis i to seanser. Ved ferdiggjørelse må en fylling eller krone på. Noen ganger må en spesialist involveres- dette hvis kanalen er forkalket/trang eller bøyd.

Tannlegen borrer en liten åpning i tannen fra tyggeflaten. Fjerner så nerven, renser kanalen som nerven har vært i og fyller kanalene med bakteriedrepende middel som skal virke en liten stund (minimum 1 uke). En midlertidig fylling legges på toppen. Tannen kan føles litt øm i de nærmeste dagene.

Etter minst 1 uke fjernes den midlertidige fyllingen og det bakteriedrepende middelet skylles ut. Så fylles kanalen med en rotfylling, tannen er da tett slik at bakterier ikke kan skape ny infeksjon. 

 

Tannen kan være øm og reagere på kald og varm mat 1 uke etter behandlingen. Vedvarer dette videre ta kontakt med oss. De fleste tenner som rotfylles har god prognose, men ved spesielle vanskelige forhold kan infeksjonen oppstå på nytt.